Filip Claus

(°1957)


De media, de pers, ze zijn me met de paplepel ingegeven. Ik groeide op tussen foto's, nieuws, stapels papier. Mijn grootvader was de eerste hoofdredacteur van de krant De Standaard. Als kind ging ik vaak mee naar het gezin en de werkplek van Pol Vandenabeele, toen fotojournalist bij die krant. Welke kant ik later zelf zou uitgaan, lag wellicht toen al vast.

Begin jaren 1980 heb ik een jaar les gevolgd aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. Die basis bleek voldoende, de rest heb ik al doende geleerd. Reportages, documentaire fotografie en portretten, daar ben ik misschien wel het beste in.Liever dan fotograaf noem ik mezelf een fotojournalist. Met mijn beelden wil ik verhalen vertellen. Liefst van mensen. Met veel oog voor detail en met humor. Dat is mijn stijl, dat vind ik belangrijk.

zomer 2015 Oostende: artiesten gaan tot aan de lippen in het water tegen de besparingen in de kunstensector

 

 

christmas in Midyat 2014

Jewish tourists make a walk from the illegal settlement in Hebron to the Palestinian side

 

image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image