Jesse Willems

(°1984)


Ik ben autodidact. In 2008 maakte ik de eerste goede foto van mijn leven. Met een goedkope Fuji. Dat moment lijkt triviaal, maar voor mij blijft het belangrijk omdat ik er voor het eerst in mijn leven in slaagde om een moment vast te leggen op de manier waarop ik dat wilde vastleggen. Die foto stak mijn vuur aan. Sindsdien doe ik er alles aan om de schoonheid uit het alledaagse te filteren.

In die zoektocht ben ik vooral beïnvloed door de klassieke meesters, genre Cartier-Bresson, Saul Leiter, Metzker en Meyerowitz. De invloed van hedendaagse fotografen is kleiner, al ben ik een gigantische Gursky-fan. Meestal werk ik met zo weinig mogelijk materiaal en aanwezig licht. Op een zo traag mogelijke manier, ook. Naast mijn commerciële werk probeer ik genoeg tijd over te houden voor persoonlijke langetermijnprojecten. Hoewel ik vooral word gevraagd als portretfotograaf, zou ik me graag meer documentair en abstracter werk zien doen.

ID/ photo agency is voor mij een manier om vrij te experimenteren zonder druk. Ik werk eerder weinig voor magazines en kranten maar dankzij ID/ photo agency kan ik hen wel goed bereiken met mijn werk. En vooral: hun 'door en voor fotografen'- aanpak vind ik fantastisch.

image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image image